Carotino cepumi Dienvidāfrikā - novērš vitamīnu deficītu -

(2001. gads) Enriched biscuits

Medicīnisko pētījumu padomes zinātnieki ir atklājuši jaunu veidu, kā uzņemt organismam trūkstošās būtiskās uzturvielas.


1995. gadā Medicīnisko Pētījumu padomes Uzturvērtību pētījumu nodaļa secināja veicot sabiedrības aptauju KwaZulu-Natal , lai noteiktu sieviešu un viņu bērnu uzturā lietotos produktus un to uzturvērtību.
Šī aptauja parādīja, ka dzelzs, joda un vitamīna A trūkums ir viens no iemesliem sliktam sabiedrības veselības stāvoklim. Pēc tam Medicīnisko Pētījumu padomes Uzturvērtību pētījumu nodaļa sadarbībā ar pārtikas industrijas speciālistiem atklāja, ka cepumi bagātināti ar uzturvielām atrisina skolēnu sabiedrības problēmas pēc veselīgiem produktiem. Šie cepumi bagātināti ar jodu, dzelzi un Beta karotīnu, tika pārbaudīti uz bērniem vietējā skolā gada garumā. Cepumi tika izplatīti skolā nedēļas laikā katru dienu, 2 stundu laikā katru dienu un pēc gada tika pētīta skolnieku veselības stāvoklis. Rezultāti parādīja nozīmīgu dzelzs, joda un vitamīna A statusu tiem bērniem salīdzinot ar kontrolgrupu. Būtiski uzlabojās bērnu izzināšanas spējas mērot īstermiņa atmiņu un uzmanības spēju, kā arī nozīmīgu kavēto stundu samazināšanos sakarā ar elpošanas ceļu un caurejas slimību samazināšanos. Pētnieki secināja, ka cepumus var veiksmīgi lietot kā līdzekli uzlabojot skolas apmeklētības pakāpi, praktiski un efektīvi uzlabojot bērnu uzturvērtību.

Galvenā priekšrocība cepumiem ir tā, ka tie darbojas kā vitamīnu nesēji, jo cepums ir drīzāk kā uzkoda (snacks) nekā ēdienreize un tāpēc pat mājās nav vajadzība mainīt ēdienkarti. Papildus priekšrocība ir tā, ka nav nepieciešama ēdiena pagatavošana, viegli izplatāms, garāks derīguma termiņš un viegli uzraudzīt to lietošanu.

Pēc šo cepumu progresa, pētnieki saredzēja iespēju vēl uzlabot produktu.

Pirmkārt, hidroginizēta augu eļļa (margarīns), ko parasti lieto konditorejā, tiek lietots kā cepjamie tauki oriģinālajos cepumos. Hidroginizētās augu eļļas satur trans tauksskābes un tās izraisa negatīvu ietekmi uz plazmas lipīdiem un lipoproteīnu, to lietošana skolnieku ēdienreizēs ilgstoši nav vēlama.
Otrkārt, Beta karotīna sintētiskā forma tika lietota, lai pastiprinātu biskvīta kvalitāti.
Tas radīja problēmas kvalitātes uzraudzībā, jo noteikts Beta karotīna daudzums ne vienmēr var tikt pievienots un arī Beta karotīns nevar būt vienmērīgi sajaukts cepjamajā taukvielā.

Šie pētījumi tikai veikti laikā, kad "Carotino" sarkanā palmu eļļa tika sākta ražota. Sarkano eļļu "Carotino" ražo Malaizijā no sarkanajiem palmu augļiem, kas ir ļoti bagāts dabīgo karotīnu avots. Tā kā "Carotino" eļļa satur piesātinātās un nepiesātinātās tauksskābes līdzīgās proporcijās, nav nepieciešamība pēc hidroginezācijas, lai lietotu to kā taukvielu pārtikā un nesatur transtauksskābes. Vēl turklāt tā satur lielu daudzumu citus karotīnus, kam piemīt nozīmīga antioksidantu loma, kuri uztur veselīgas organisma šūnas un kontrolē deģenerējošas slimības kā piemēram, vēzi. "Carotino" ir arī bagātīgs Tokoferolu un Tocotrienolu avots (vitamīns E), kas darbojas kā spēcīgi antioksidanti aizsargājot eļļu pret oksidēšanos. Derīguma termiņš produktiem, kuri satur "Carotino" sarkano palmas eļļu, ir ilgstošāks bez citu sintētisku antioksidantu lietošanas.
Pētnieki veda pārrunas ar Carotino kompāniju ( Malaizija), lai attīstītu "Carotino" shorteninga ražošanu.
Lietojot šo taukvielu cepumos hidroginizēto eļļu ( margarīna) vietā, cepumi netikai nesaturēs transtaukskābes , bet arī sintētisko antioksidantu un sintētisko krāsvielu (Beta karotīns) un produkta kvalitātes uzraudzības process tiks manāmi vienkāršots.

Šī jaunā cepuma efektivitāte pēc tam tika novērtēta veicot kontroles otro mēģinājumu. Rezultāti parādīja, ka biskvīts ar Carotino sarkanās eļļas taukvielu bija tikpat efektīvs kā oriģinālais cepums, kurā bija sintētiskais Beta karotīns, tikai ar dabīgo karotīnu samazinot vitamīna A deficītu.

"Carotino" eļļas biskvīta ražošanas izmaksas bija mazliet zemākas nekā oriģinālajam biskvītam. Lai gan arī sarkanā eļļa ir dārgāka nekā margarīns, bet faktiski, "Carotino" taukviela jau satur Beta karotīnu un antioksidantus, un tādēļ nav nepieciešamības papildus lietot antioksidantus un krāsvielas, tādā veida samazinot produkta pašizmaksu.
Laiks, ko iegūst vienkāršojot cepšanas procesu, tālāk ietekmē pašizmaksas samazināšanos.

Cepumi ir tagad pieejami Dienvidāfrikas tirgū ar preču zīmi "Carotino bagātināti cepumi", ar derīguma termiņu vismaz 6 mēneši.