Izskaidrojums par internetā un citos mēdijos

izskanējušiem negatīviem viedokļiem par palmu eļļu.

(18.11.2015)

Palmu eļļa nav kaitīga veselībai, satur dabīgos karotīnus un E vitamīnu tokotrienolu/tokoferolu formā (itsevišķi sarkanā palmu eļļa CAROTINO). Palmu eļļa, tāpat kā jebkuras citas augu eļļas neveido holesterīnu.

Par piesātinātajām taukskābēm ir pietiekami daudz zinātnisku pētījumu, kas pierāda palmas eļļas labās īpašības un tās nekaitīgumu cilvēka veselībai. Palmu eļļa tiek izmantota daudzu pārtikas produktu tālākai ražošanai, piemēram (margarīns, makaroni u.tt) un nepārtikas produktu (kosmētiskie līdzekļi, mazgāšanas līdzekļi, tehniskās eļļas, u.c) ražošanā.

Palmu eļļa ir visvairāk pētītākā augu eļļa pasaulē. Vadošā ražotājvalsts ir Malaizija un Indonēzija, nodrošinot 85% no pasaulē kopējās saražotās palmu eļlas. Jo vairāk cilvēki pasaulē izmantos biodīzeļdegvielu, kas ražota no palmu/rapšu vai sojas eļļas, jo mazāk augu eļļas būs pieejama pārtikai. Ne velti augu eļļu cenas sasniegušas vēl neredzētus rekordus. Pirms veikt palmu eļļas nomelnošanu ir rūpīgi jāiepazīstas ar patieso informāciju nevis balstīties uz pieņēmumiem vai baumām.

TFA (Transtaukskābes) nevajadzētu pārprast ar piesātinātajām taukskābēm, kas atrodas palmu eļļā, kokosriekstu eļļā vai palmu kodolu eļļā to dabīgā veidā.

Palmu eļļu nav nepieciešams hidroginizēt, jo tā satur 50% nepiesātinātās un 50% piesātinātās taukskābes.

Palmu eļļa var arī tikt daļēji vai pilnīgi hidroginizēta viena pati vai kopā ar citām augu eļļām, tad gala produkts būs AUGU TAUKI un TIKAI pie daļējas hidroginezācijas augu tauki saturēs TFA.

Jāņem vērā, ka augu taukus var arī izgatavot bez palmu eļļas, daļēji vai pilnīgi hidroginizējot vai arī interesterificējot citas augu eļļas, tad gala produkts arī būs AUGU TAUKI.

Palmu eļļa nav augu tauki un augu tauki nav palmu eļļa.