Transtaukskābju kaitīgā ietekme


Palmu eļļa ir pierādījusi sevi kā stabilu eļļu pat bez hidroginezācijas. Margarīni un shorteningi, kas ražoti no Palmas eļļas, nav hidroginēti. No otras puses, margarīni un shorteningi, kas ražoti no polinepiesātinātajām eļļām ir jāhidroginē. Hidroginezācijas rezultātā, šķidrās augu eļļas konvertējot uz cietajiem taukiem rodas piesātinātās taukskābes un modificētāss cis-taukskābes.
Carotino Palmu eļļas produkti bez transtaukskābēm
Pēdējos septiņos gados zinātne sākusi veltīt lielu uzmanību transtaukskābēm. Profesors Scots Grundy (1990) komentēja, ka “pārliecinoši pierādījumi rāda, ka transtaukskābes noteikti palielina LDL-holesterīna līmeni, līdzīgi dzīvnieku piesātinātajām taukskābēm, kas palielina holesterīna līmeni”. Vācu pētnieki (Mensinsk and Katan, 1990) secināja, ka transtaukskābes palielina slikto LDL-holesterīna līmeni un pazemina HDL-holesterīna līmeni”.

Ir novērtēts, ka vidēji dienā cilvēks uzņem seši-astoņi grami mono-nepiesātinātās taukskābes. Šī deva ražo 5-7 miligrami holesterīnu. Katrs milligrams holesterīna līmenī nozīmē 1% palielināts risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Tātad mēs varam 5-7 procentus visu sirds asinsvadu slīmības attiecināt uz transtaukskābēm.

1994 gada maijā, Profesors Walter C. Willett un Dr. Albert Ascherio , Harvardas universitātes Epidemioloģijas un Uzturvielu departamenta locekļi, izvērtēja augošo zinātnes uzmanību attiecībā uz transtaukskābēm un sirds slimībām un secināja:

“Lai gan arī sirds asinsvadu slimību nāves gadījumu procents ASV, ko izraisa transtauksābes ir relatīvi zems, pat vismazākie pieņēmumi rāda, ka vairāk kā 30,000 nāves gadījumu ir saistīti ar daļēji hidroginētiem augu taukiem un eļļām.

Citi pētījumi arī apstiprina, ka transtaukskābes ir sliktākas nekā sviests palielinot slikto LDL-holesterīnu, pazeminot labo HDL-holesterīnu un palielinot Lp(a), ļoti spēcīgs sirds išēmiskās slimības faktors (Mensink un Katan, 1990; Nestle et al., 1992; Zock and Katan, 1992; Mensink et al., 1992; Wood et al., 1993; Judd, et al., 1994; Aro et al., 1997).

Ir atklājumi, ka transtaukskābes var būt saistītas ar cilvēka embricionālo attīstību. Divu Eiropiešu pētījumi parādīja nozīmīgu sakarību starp jaundzimušo zemo svaru un transtaukskābju saturu asinīs. (Koletzko, 1992a; 1992b; Jendryczko et al., 1993). Cilvēka embrijam būtisko taukskābju uzņemšanu var kavēt transtaukskābes. Transtaukskābes var ietekmēt taukskābju vielmaiņu embrijā, kas izsauc embricionālo orgānu un audu vāju attīstību.

Nesenais five-center Euramic pētījums (Kohlmejer et al., 1997) ieteica, ka transtaukskābes ir saistītas ar krūts vēža attīstīšanos. Augsts transtaukskābju saturs ir saistīts ar 40% krūts vēža saslimšanas risku.


Secinājums

Palmu eļļai ir polinepiesātināto taukskābju priekšrocības bez to negatīvajām īpašībām un piesātināto taukskābju priekšrocības bez to negatīvajām īpašībām.